Ψητός χοιρινός λαιμός Εν Ελλάδι με χριστουγεννιάτικη γέμιση και πατατούλες με παρμεζάνα και δενδρολίβανο - Creta Farms
eatlife / συνταγές /

Ψητός χοιρινός λαιμός Εν Ελλάδι με χριστουγεννιάτικη γέμιση και πατατούλες με παρμεζάνα και δενδρολίβανο

Μια εορταστική συνταγή για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς.

υλικά

    Για το Χοιρινό λαιμό εν Ελλάδι

    • 2 κιλά χοιρινό λαιμό κομμάτι χωρίς κόκκαλο
      200 γρ σελινόριζα σε φέτες
    • 10 γρ θυμάρι
    • 10 γρ αλάτι
    • 3 γρ πιπέρι
    • 100 γρ μουστάρδα με σπόρους
    • 100 γρ μουστάρδα απλή
    • 100 γρ μέλι θυμαρίσιο
    • 300 γρ ζωμό κότας

    Για τη Χριστουγεννιάτικη Γέμιση

    • 500 γρ Ανάμεικτο κιμά Εν Ελλάδι
    • 200 γρ κάστανα βρασμένα
    • 100 γρ βερίκοκα
    • 100 γρ κράνμπερι
    • 100 γρ φιστίκι Aιγίνης καθαρισμένο ανάλατο
    • 80 γρ φρέσκο κρεμμυδάκι
    • 10 γρ σκόρδο
    • 600 γρ ζωμό κότας
    • 100 γρ μπέικον Εν Ελλάδι
    • 20 γρ κουκουνάρι ανάλατο
    • 10 γρ αλάτι
    • 5 γρ πιπέρι

    Για της πατατούλες

    • 1 κιλό πατάτες baby
    • 200 γρ παρμεζάνα τριμμένη
    • 20 γρ δεντρολίβανο
    • 100 γρ ελαιοόλαδο
χρόνος ετοιμασίας
180
βαθμός δυσκολιας
ΜΈΤΡΙΟ
τύπος γεύματος
ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ

εκτέλεση

Ζητάμε από το Κρεοπώλη, ένα κομμάτι λαιμό Εν Ελλάδι άνευ οστού περίπου στα 2 κιλά. Επίσης του λέμε να μας το φιλετάρει για ρολό.

Πρώτα θα ετοιμάσουμε τη Γέμιση.

Σε βαθύ σκεύος ρίχνουμε ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά ξεκινάμε να σοτάρουμε το κιμά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Μετά από 20 λεπτά σιγομαγειρέματος ο κιμάς έχει αποβάλει αρκετή υγρασία, προσθέτουμε κρεμμύδι, σκόρδο και μπέικον, μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμη και μετά προσθέτουμε το ζωμό.

Σε επόμενη φάση και αφού θέλει ακόμη ο κιμάς 15-20  λεπτά να μαγειρευτεί και να αποβάλει όλη την υγρασία του ρίχνω τα βερίκοκα κομμένα σε μικρούς κύβους, τα κάστανα καθαρισμένα, τα κράνμπερι , το κουκουνάρι και τα φιστίκια Αιγίνης. Μαγειρεύουμε για 20 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά. Η γέμιση είναι έτοιμη. Σκοπός είναι να μας αφήνει μια ελαφρά γλυκιά επίγευση.

Ξεκινάμε να γεμίσουμε το κρέας αφού πρώτα το έχουμε αλατοπιπερόσει καλά. Βάζουμε τις φέτες σελινόριζας ,και από πάνω τη γέμιση. Φτιάχνουμε ρολό δένοντας  με μαγειρικό σπάγγο το τοποθετούμε σε γάστρα και προσθέτουμε ζωμό.

Σε μικρό σκεύος έχουμε αναμείξει τις 2 μουστάρδες με το μέλι, και αλείφουμε με πινέλο το ρολό. Κρατάμε τη μισή ποσότητα μουστάρδας μέλι για το τελικό σερβίρισμα.

Ψήνουμε για 2 ώρες στους 150 Co , και ξεσκέπαστο για 10 λεπτά στους 190 Co αλείφοντας το με την υπόλοιπη μουστάρδα.

Παράλληλα σε πυρέξ προσθέτουμε της πατάτες κομμένες στη μέση, αλάτι, πιπέρι και δεντρολίβανο. Ψήνουμε στους 190 Co για 40 λεπτά. Ρίχνουμε αμέσως τη τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε για ακόμη 5 λεπτά στους ίδιους βαθμούς.

 

Tips: Μόλις το ρολό ψηθεί το αφήνουμε τουλάχιστον μισή ώρα να ξεκουραστεί και μετά το κόβουμε.