Ψητό χοιρινό μπούτι Εν Ελλάδι στη γάστρα με σιρόπι σφενδάμου και γλυκοπατάτες - Creta Farms
eatlife / συνταγές /

Ψητό χοιρινό μπούτι Εν Ελλάδι στη γάστρα με σιρόπι σφενδάμου και γλυκοπατάτες

Χοιρινό μπούτι Εν Ελλάδι, ψητό στη γάστρα με μουστάρδα και σιρόπι σφενδάμου, συνοδευόμενο με υπέροχες γλυκοπατάτες. Με αυτή τη συνταγή θα έχετε ένα καραμελωμένο χοιρινό κρέας με ξεχωριστή γεύση που θα σας ξετρελάνει.

υλικά

     

    • 1 Κομμάτι Μπούτι Εν Ελλάδι άνευ οστού περίπου στα 5 κιλά (ή 1 ολόκληρη χοιρινή σπάλα άνευ οστού Εν Ελλάδι)
    • 100 γρ. μουστάρδα
    • 150 γρ. σιρόπι σφενδάμου
    • 200 γρ. ελαιόλαδο
    • 3 σκελίδες σκόρδο
    • 40 γρ. φρέσκο θυμάρι
    • 30 γρ. φρέσκο δενδρολίβανο
    • 30 γρ. φασκόμηλο
    • 50 γρ. αλάτι
    • 20 γρ. πιπέρι
    • 200 ml ζωμό λαχανικών

    ΨΗΤΕΣ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ

    • 4 μέτριες γλυκοπατάτες
    • 2 μέτρια κρεμμύδια
    • 2 κλωνάρια δενδρολίβανο
    • 10 γρ. αλάτι
    • 1 κλωνάρι κανέλα
    • 100 ml ελαιόλαδο
    • 200 ml ζωμό λαχανικών
    • 2 μέτρια καρότα
    • 50 γρ. σιρόπι σφενδάμου
χρόνος ετοιμασίας
90
βαθμός δυσκολιας
ΜΈΤΡΙΟ
τύπος γεύματος
ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ

εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα πολτοποιώντας σε ένα μικρό μπλέντερ το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το σιρόπι και όλα τα φρέσκα μυρωδικά. Παίρνουμε το μεγάλο κομμάτι χοιρινό και το αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά σε όλα τα σημεία. Περιχύνουμε τη μαρινάδα σε όλο το κρέας, αν θέλουμε να το φορμάρουμε μπορούμε να το δέσουμε με σπάγκο.

Τοποθετούμε το χοιρινό σε γάστρα και ρίχνουμε το ζωμό για να δημιουργήσουμε σάλτσα κατά το ψήσιμο. Σκεπάζουμε και ψήνουμε στους 160ºc για 4,5 με 5,5 ώρες. (Θέλουμε περίπου 55 λεπτά για κάθε κιλό κρέας.) Μόλις το ψητό είναι έτοιμο, το ξεσκεπάζουμε και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180ºc για άλλα 15 λεπτά, να καραμελώσει η επιφάνεια του. Μπορούμε να προσθέσουμε στο μαγείρεμα ένα ολόκληρο πορτοκάλι, κομμένο στα 4 και με το ξύσμα να μαρινάρουμε εξωτερικά το κρέας.

Ψητές Γλυκοπατάτες
Σε ένα ταψί καθαρίζουμε και κόβουμε σε μεγάλα ζάρια τις γλυκοπατάτες, προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, τα καρότα, το ελαιόλαδο, το κλωνάρι κανέλας, το δεντρολίβανο, το αλάτι και το σιρόπι σφενδάμου. Προσθέτουμε το ζωμό και ψήνουμε στους 160ºc για 1 ώρα.

Τip: Προσοχή στο δέσιμο, ένα καλό δέσιμο θα μας δώσει τέλεια εμφάνιση.