Ψαρονέφρι γεμιστό με λαχανικά και σάλτσα βουτύρου - Creta Farms
eatlife / συνταγές /

Ψαρονέφρι γεμιστό με λαχανικά και σάλτσα βουτύρου

Συνταγή από τον σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου.

υλικά

    • 4 φιλέτα ψαρονέφρι
    • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
    • 200 γραμμάρια σαλάμι αέρος Ελληνικό Εν Ελλάδι Creta Farms
    • 200 γραμμάρια κατσικίσιο τυρί κομμένο σε μπαστουνάκια

    Για την γαρνιτούρα:

    • 15 baby πατάτες
    • 2 πράσα
    • 2 καρότα
    • 400 γραμμάρια ζαμπόν ψητό Gourmet Εν Ελλάδι Creta Farms
    • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
    • Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
    • 2 κουταλιές μέλι
    • 150 ml ζωμό λαχανικών

    Για την σάλτσα:

    • 2 κουταλιές νερό
    • 250 γραμμάρια βούτυρο σε μικρά κυβάκια
    • 2 κουταλιές σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
    • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
    • Αλάτι
    • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

εκτέλεση

  • Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τις baby πατάτες στα 6 κατά μήκος, τα πράσα σε χοντρές φέτες, τα καρότα σε διαγώνιες φέτες και το ψητό ζαμπόν σε μεγάλους κύβους.
  • Τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
  • Σοτάρετε τις baby πατάτες μαζί με τα πράσα, το καρότο και το ζαμπόν για 4-5 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Προσθέτετε το μέλι, ανακατεύετε καλά, σβήνετε με το ζωμό λαχανικών, προσθέτετε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και τοποθετείτε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
  • Ψήνετε τα λαχανικά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, στον αέρα, για 40-45 λεπτά.
  • Όση ώρα ψήνονται τα λαχανικά, τοποθετείτε σε ένα ξύλο κοπής τα φιλέτα ψαρονέφρι και με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβετε κατά μήκος, έτσι ώστε να ανοίξουν σαν βιβλίο.
  • Χτυπάτε ελαφρώς τα φιλέτα ψαρονέφρι με ένα πλάστη για να ανοίξουν λίγο παραπάνω και να αποκτήσουν το ίδιο πάχος παντού.
  • Πασπαλίζετε καλά με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι το εσωτερικό των φιλέτων και στρώνετε τις φέτες σαλάμι και από πάνω τα μπαστουνάκια κατσικίσιου τυριού.
  • Κλείνετε καλά τα φιλέτα και με μαγειρικό σπάγκο τα δένετε σε 4-5 σημεία, προσέχοντας να κλείσουν καλά και σφιχτά οι άκρες των φιλέτων.
  • Τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά προσθέτετε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο.
  • Πασπαλίζετε τα φιλέτα με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι εξωτερικά και τα θωρακίζετε στο τηγάνι καλά από όλες τις πλευρές.
  • Αποσύρετε τα λαχανικά από τον φούρνο, προσθέτετε τα φιλέτα ψαρονέφρι και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 18-20 λεπτά.
  • Όση ώρα ψήνονται τα φιλέτα, για την σάλτσα βουτύρου, τοποθετείτε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά μαζί με το νερό.
  • Μόλις το νερό ξεκινάει και σιγοβράζει ρίχνετε το πρώτο κυβάκι βουτύρου μέσα ανακατεύοντας συνεχόμενα με ένα σύρμα σε κυκλικές κινήσεις και σε οχτάρια.
  • Μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτετε το επόμενο και συνεχίζετε την ίδια τεχνική μέχρι να τελειώσουν όλα τα κυβάκια.
  • Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη προσθέτετε το χυμό λεμονιού, το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύετε μια τελευταία φορά και την αποσύρετε από την φωτιά.
  • Όταν τα φιλέτα είναι έτοιμα τα αποσύρετε από τον, τα αφήνετε να ξεκουραστούν 3-4 λεπτά και τα κόβετε σε 4-5 φέτες και τα σερβίρετε σε μεγάλα ατομικά πιάτα μαζί με τα λαχανικά και την σάλτσα βουτύρου.