Κολοκυθόσουπα βελουτέ με αποξηραμένα μανιτάρια, τσιπς γλυκοπατάτας και καπνισμένη πανσέτα Εν Ελλάδι. - Creta Farms
eatlife / συνταγές /

Κολοκυθόσουπα βελουτέ με αποξηραμένα μανιτάρια, τσιπς γλυκοπατάτας και καπνισμένη πανσέτα Εν Ελλάδι.

Κολοκυθόσουπα βελουτέ με αποξηραμένα μανιτάρια, τσιπς γλυκοπατάτας και Καπνισμένη Πανσέτα Εν Ελλάδι.. Ένα γιορτινό πιάτο για τις ημέρες των Χριστουγέννων που σίγουρα θα εντυπωσιάσει. Ιδανικό για να ξεκινήσετε  το τραπέζι σας.

υλικά

    Για τη Κολοκυθόσουπα:

    • 1 κιλό κολοκύθα
    • 100 γρ γλυκοπατάτα
    • 80 γρ καρότο
    • 80 γρ κρεμμύδι ξερό
    • 50 γρ πράσο
    • 10 γρ σκόρδο
    • 100 γρ ελαιόλαδο
    • 1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών
    • 5 γρ δενδρολίβανο
    • 5 γρ αλάτι
    • 2 γρ πιπέρι
    • 50 γρ κρέμα γάλακτος
    • 100 γρ ζωικό βούτυρο

    Για τα αποξηραμένα μανιτάρια:

    • 40 γρ αποξηραμένα μανιτάρια
    • 40 γρ ελαιόλαδο
    • 20 γρ κονιάκ
    • 40 γρ ζωμό λαχανικών
    • Για τα τσιπς γλυκοπατάτας:
    • 100 γρ γλυκοπατάτα
    • 2 γρ Αλάτι
    • 2 γρ Πιπέρι
    • 2 γρ μοσχοκάρυδο
    • Ηλιέλαιο για τηγάνισμα

    Για τη καπνισμένη Πανσέτα:

    • 500 γρ ολόκληρο κομμάτι πανσέτα Εν Ελλάδι
    • 100 γρ κρεμμύδι ξερό
    • 30 γρ σκόρδο
    • 5 γρ θυμάρι
    • 15 γρ καπνιστή πάπρικα
    • 100 γρ μουστάρδα
    • 150 γρ ελαιόλαδο
    • 10 γρ αλάτι
    • 2 γρ πιπέρι
    • 500 γρ ζωμό λαχανικών
χρόνος ετοιμασίας
180
βαθμός δυσκολιας
ΜΈΤΡΙΟ
τύπος γεύματος
ΟΡΕΚΤΙΚΑ

εκτέλεση

Για τη Καπνισμένη Πανσέτα

Ξεκινάμε να μαρινάρουμε το κομμάτι πανσέτας με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, μουστάρδα και αρκετή καπνιστή πάπρικα. Τοποθετούμε σε ταψί ή γάστρα, ρίχνουμε το ζωμό και προσθέτουμε κρεμμύδι, σκόρδο και ζωμό λαχανικών. Το μυστικό μιας ομοιόμορφης πανσέτας κατά το ψήσιμο είναι να τη σκεπάσουμε με λαδόκολλα και από πάνω να τοποθετήσουμε κάποιο σκεύος ώστε να καλύψει την επιφάνεια του κρέατος αλλά και να το πιέζει ελαφρός. Αποτέλεσμα είναι ότι θα έχουμε ένα ίσιο και ίδιο ψημένο κομμάτι πανσέτας. Ψήνουμε στους 150 Co για 3,5 ώρες. Το κρέας μένει για μισή ώρα μετά το μαγείρεμα να ξεκουραστεί και κόβεται στα επιθήματα σχήματα.

Για τα τσιπς Γλυκοπατάτας:

Κόβουμε τη γλυκοπατάτα πολύ λεπτά με ένα πατατοκαθαριστή και τη μαρινάρουμε, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι για λεπτά και σερβίρουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Για τη Κολοκυθόσουπα:

Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μεγάλους κύβους. Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνω ελαιόλαδο και σοτάρω όλα τα λαχανικά με την εξής σειρά, κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, καρότο, γλυκοπατάτα και τέλος κολοκύθα. Προσθέτω αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο και τέλος το ζωμό. Μαγειρεύω τη σούπα για 30 λεπτά περίπου.

Χτυπάω σε μπλέντερ, ρίχνοντας σταδιακά λίγο κρέμα και λίγο βούτυρο.

Για τα μανιτάρια:

Σε τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρός τα μανιτάρια, σβήνουμε με κονιάκ και ρίχνουμε το ζωμό, κάνουμε ένα γρήγορο μαγείρεμα.

Σερβίρουμε.

Tips: Αν θέλετε για να αναδείξετε όλα τα αρώματα της σούπας και να ρυθμίσετε καλύτερα τη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε 50 γρ χυμό πορτοκάλι με λάιμ.