Η ευεξία ξεκινά στο διάλειμμα για φαγητό! - Creta Farms

Η ευεξία ξεκινά στο διάλειμμα για φαγητό!

Πώς ακριβώς είναι το διάλειμμα που κάνετε για μεσημεριανό; Μήπως τρώτε βιαστικά ένα σάντουιτς στο κοντινότερο deli κοιτάζοντας στο κινητό τα mail σας ή μήπως τσιμπάτε μια σαλάτα και με το άλλο χέρι πληκτρολογείτε; Αν ναι, τότε αυτό που κάνετε σίγουρα δεν είναι πραγματικό διάλειμμα για φαγητό και είναι αμφίβολο το πόσο σας ωφελεί! Για να χαλαρώσετε και να κάνετε ένα πραγματικό διάλειμμα, στο οποίο θα απολαύσετε το γεύμα σας και θα γεμίσετε ενέργεια,  χρειάζεστε ένα κανονικό και σωστό γεύμα, υπό κανονικές και ευχάριστες συνθήκες. Έτσι, θα κερδίσετε πολλά περισσότερα μακροπρόθεσμα: η παραγωγικότητα και η δημιουργικότητά σας θα αυξηθούν, ενώ τα επίπεδα του άγχους και της κόπωσης θα μειωθούν!

Αποσυνδεθείτε από τη δουλειά

Το διάλειμμα δέκα λεπτών για φαγητό δεν αρκεί.

Εσείς θα κανονίσετε πόσο χρόνο διαθέτετε, αλλά αυτός πρέπει να είναι αρκετός για ένα ήσυχο και αξιοπρεπές γεύμα. Καλό θα ήταν να απομακρυνθείτε από τον χώρο της δουλειάς ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον από το ίδιο το γραφείο σας. Αν έχετε ετοιμάσει φαγητό από το σπίτι, βρείτε ένα ωραίο μέρος για να το απολαύσετε, ένα παγκάκι με ωραία θέα ή ένα αγαπημένο σας σημείο στο ύπαιθρο. Όσο τρώτε, δεν ωφελεί να μιλάτε στο κινητό, να κοιτάτε την αλληλογραφία σας ή να ασχολείστε με τα κοινωνικά δίκτυα. Αυτή η κατά προσέγγιση μισή με μία ώρα που αφιερώνετε στον εαυτό σας, πρέπει να είναι δική σας και να αποτελεί ένα πραγματικό διάλειμμα από όλα τα υπόλοιπα – κυρίως από τη δουλειά!

Θέστε το ως στόχο

Ένα καλό διάλειμμα για μεσημεριανό δεν ωφελεί μόνο επειδή σας χαλαρώνει και σας δίνει ενέργεια και ευεξία.

Ακριβώς επειδή συνοδεύεται από θετικά συναισθήματα, μετατρέπεται σε κάτι που θα περιμένετε από το πρωί, σε έναν “στόχο” δηλαδή ή έναν άξονα στη μέρα σας, που σας δίνει κουράγιο και κίνητρο να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό στις μέχρι τότε υποχρεώσεις σας. Είναι η επιβράβευση που θα έχετε δημιουργήσει οι ίδιοι για τον εαυτό σας, η ευχάριστη παρένθεση της κάθε μέρας στη δουλειά, που θα σας βοηθήσει στο να έχετε ισορροπία και να γίνετε ακόμη πιο αποδοτικοί.

Αποσυμπιεστείτε

Απολαύστε το φαγητό σας με τις τεχνικές της ενσυνειδητότητας.

Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) είναι μια τεχνική εστίασης της προσοχής στην παρούσα στιγμή, που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία για τη μείωση του άγχους και την απόλαυση της στιγμής. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το πώς να τρώτε με ενσυνειδητότητα εδώ (λινκ με άρθρο “η χαρά του φαγητού και πώς να την κατακτήσετε”).

Μετά το γεύμα

Για να έχετε ενέργεια όταν επιστρέψετε στη δουλειά θα ήταν καλό να πιείτε ένα ποτήρι νερό.

Η αφυδάτωση προκαλεί κόπωση και δυσκολία στη συγκέντρωση. Βέβαια θα ήταν καλό να πίνετε νερό τακτικά κατά τη διάρκεια της μέρας. Μετά το φαγητό μπορείτε να πιείτε και ένα ρόφημα, όπως τσάι ή καφέ, που θα σας τονώσει. Επίσης, αν τρώτε εκτός γραφείου, χαλαρώστε και εφαρμόστε τις πρακτικές της ενσυνειδητότητας και καθώς περπατάτε από και προς τον χώρο εργασίας σας. Παρατηρήστε το σώμα σας, τους ήχους, τις εικόνες, και αδειάστε το μυαλό σας από περιττές σκέψεις!

απλά πράγματα

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΝΟΣΤΙΜΙΑ

Η ζωή θέλει τη νοστιμιά της! Πάρε μέρος στην εξάπλωση του μηνύματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ