5 συμβουλές για επιτυχημένο barbecue! - Creta Farms

5 συμβουλές για επιτυχημένο barbecue!

Υπάρχει καλύτερο πράγμα από ένα ζουμερό καλοψημένο κρέας που έχει ρίγες από τη σχάρα του μπάρμπεκιου;

Όχι βέβαια! Ελάχιστα πράγματα μπορούν να αναμετρηθούν με αυτή τη νοστιμιά του κρέατος που το έχουν μαρινάρει, το έχουν περιποιηθεί και το έχουν ψήσει πάνω σε σωστά αναμμένα κάρβουνα με μαεστρία, ώστε να έχει και την ανεπαίσθητη μυρωδιά του καπνού, χωρίς όμως να χάνει τη δική του χαρακτηριστική μυρωδιά ψημένου κρέατος στη σχάρα. Τα ψητά στη σχάρα είναι ωραία, αλλά γίνονται τέλεια μόνο όταν ετοιμάζονται για οικεία και αγαπημένα πρόσωπα, ειδικά όταν η παρέα έχει μαζευτεί για να δει μπάλα ή να γιορτάσει ένα γεγονός. Αυτή είναι, άλλωστε, η νοστιμιά της ζωής.

Τα βήματα είναι απλά. Εμείς τα συγκεντρώσαμε για να είναι κάθε φορά επιτυχημένο το barbecue που οργανώνετε και να είναι όλοι χορτασμένοι και ευχαριστημένοι!

1. Οργανωμένα πράγματα

Μετρήστε προσεκτικά τα άτομα που έχετε προσκαλέσει στον κήπο ή στη βεράντα σας και υπολογίστε επιπλέον μερίδες για τους πεινασμένους ή τον κόσμο που ενδέχεται να συνοδεύει τους καλεσμένους. Επεξεργαστείτε τον χώρο και διασφαλίστε ότι θα υπάρχουν αρκετά καθίσματα και σκιά – γιατί, άλλωστε, μετά το φαγητό οι ρυθμοί πέφτουν!

Υπολογίστε τα κρέατα που θέλετε να ψήσετε και σκεφτείτε ποικιλία – λουκάνικα, μπριζόλες, πανσέτες, μπιφτέκια, καλαμάκια χοιρινά, που μπορούν να στέκονται και μόνα τους σε μια ωραιότατη ποικιλία κρεατικών αλλά και να έχουν και τα συνοδευτικά τους: για παράδειγμα λαχανικά που μπορείτε να ψήσετε στη σχάρα (πατάτες, καλαμπόκια, καρότα, μανιτάρια), ή να τα κάνετε σαλάτες. Εάν κάποιος από τους καλεσμένους σας δεν επιθυμεί να φάει κρέας, καλό είναι να το έχετε προβλέψει.

Καταγράψτε τα φαγητά που θα ετοιμάσετε, μαζί με τα συνοδευτικά και τα ποτά, σημειώστε ότι θα χρειαστείτε αρκετό πάγο και κάρβουνα και ψωνίστε τα όλα μαζί από τη λίστα σας.

2. Η μαρινάδα κάνει τη μισή δουλειά

Αν το μπάρμπεκιου που ετοιμάζετε δεν είναι της τελευταίας στιγμής, το ιδανικό είναι να μείνουν τα κρέατα στη μαρινάδα τους για ολόκληρη τη νύχτα. Ειδάλλως, δύο ώρες είναι αρκετές.

Η μαρινάδα θα κάνει το κρέας να κρατήσει τη γεύση και τους χυμούς του και θα το σφραγίσει ενάντια στην υπερβολική μυρωδιά του καπνού. Κρατήστε λίγο από το μείγμα μαρινάδας και αλείψτε με αυτό τα εδέσματα όσο ψήνονται στη φωτιά, για να έχουν υγρασία και να δώσουν υπέροχο, καραμελωμένο αποτέλεσμα.

3. Να καούν τα κάρβουνα στη μια μεριά

Όταν ψήνετε για πολλούς, μπορείτε να οργανώσετε ανάλογα τα κάρβουνα στην ψησταριά ώστε να γίνει το ψήσιμο πιο αποτελεσματικό και γρήγορο. Μεταφέροντας τα κάρβουνα σε μια μόνο μεριά ή στα δύο τρίτα της ψησταριάς, δημιουργείται χώρος στη σχάρα που δεν καίει από κάτω. Εκεί μπορούν να στέκονται τα κρέατα που θέλετε να ψηθούν πιο αργά, ή να στέκονται τα ψημένα για λίγα λεπτά, ώστε να βγάλουν τους χυμούς και τα αρώματά τους σωστότερα. Αν θέλετε να ψήσετε κάτι τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, δημιουργήστε χώρο στο κέντρο της θράκας και βάλτε το πακέτο εκεί, ώστε να ψηθεί γύρω-γύρω.

4. Νιώστε τη φωτιά

Το φαγητό για να πετύχει θέλει υπομονή και αγάπη. Έτσι και στο barbecue, χρειάζεται να περιμένετε για να γίνουν τα κάρβουνα. Ανάψτε τη φωτιά και αφήστε να κάψουν για 20-30 λεπτά ώστε να γίνουν γκρι αλλά να είναι φωτεινά. Αφού θα έχουν καταλαγιάσει οι φλόγες, δεν υπάρχει κίνδυνος το κρέας να ψηθεί μόνο από έξω και να μείνει ωμό από μέσα.

Τοποθετήστε τα κομμάτια του κρέατος στη σχάρα και αφήστε τα για λίγο. Θα είναι έτοιμα να τα γυρίσετε όταν δεν αντιστέκονται στην τσιμπίδα και ξεκολλάνε από τη σχάρα με ευκολία. Αν οι φλόγες φουντώσουν από το λίπος που τρέχει στη σχάρα, μετακινήστε τα κομμάτια στο μέρος της ψησταριάς που δεν έχει κάρβουνα, μέχρι η φωτιά να πέσει.

5. Χωρίς άγχος, με Creta Farms

Όπως τα καλά πράγματα στη ζωή, έτσι και το μαγείρεμα, είτε στην κουζίνα είτε στην ύπαιθρο, απαιτεί αγάπη για να δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα. Εμείς έχουμε βάλει πολύ αγάπη στο κρέας μας και το έχουμε μεγαλώσει με ελαιόλαδο και κρητικά βότανα. Χρειάζεται όμως και η δική σας, για να είναι το αποτέλεσμα μοναδικό. Αφεθείτε στη νοστιμιά!

απλά πράγματα

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΝΟΣΤΙΜΙΑ

Η ζωή θέλει τη νοστιμιά της! Πάρε μέρος στην εξάπλωση του μηνύματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ