Η χαρά του φαγητού και πώς να την κατακτήσετε! - Creta Farms

Η χαρά του φαγητού και πώς να την κατακτήσετε!

Το φαγητό είναι απόλαυση, αλλά και τέχνη! Και δεν εννοούμε μόνο στο μαγείρεμά του, αλλά και στην κατανάλωση του, την ώρα του γεύματος. Το περιβάλλον είναι σημαντικό, η παρέα, η διακόσμηση, ενώ η λεπτομέρεια, όπως ένα ωραίο τραπεζομάντηλο ή το αγαπημένο σας σερβίτσιο, μπορούν να μεγιστοποιήσουν την απόλαυση του μεσημεριανού ή του βραδινού.

Όμως πέρα από όλα αυτά, είναι και ο τρόπος που τρώμε που μπορεί να μας κάνει να το απολαύσουμε ακόμη περισσότερο.

Η επικοινωνία πάνω από όλα!  

Πρώτα από όλα απομακρύνουμε τα κινητά. Ειδικά σε ένα τραπέζι με παρέα, έχουμε ένα σημείο, ένα καλάθι ή κουτί κατά προτίμηση, όπου θα προτείνουμε, αν θέλουν οι καλεσμένοι, οι συγκάτοικοι ή η οικογένεια να βάλουν τα κινητά τους, προτού κάτσουν στο τραπέζι. Φαγητό χωρίς τσεκάρισμα στο instagram! Σαν τον παλιό καλό καιρό!

Δοκιμάστε να φάτε με τις αρχές της ενσυνειδητότητας (mindfulness)

Ενσυνειδητότητα είναι η τεχνική της επικέντρωσης μας στην παρούσα στιγμή. Είναι μια πρακτική που έχει τις ρίζες της στον βουδισμό και τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται με εκπληκτικά αποτελέσματα για τη μείωση του άγχους και την απόλαυση της στιγμής. Και φυσικά, το να τρώει κανείς ενσυνείδητα, δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον τρόπο που τρώμε συνήθως! Βασικός κανόνας είναι να κάνουμε μόνο ένα πράγμα κάθε φορά και να συγκεντρωνόμαστε σε αυτό. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κατακτήσετε την πραγματική χαρά του φαγητού με ενσυνειδητότητα.

Προετοιμάζοντας το φαγητό

Κάντε αργές κινήσεις και παρατηρήστε την υφή των υλικών που χρησιμοποιείτε, τα χρώματα, τα αρώματα, τους ήχους του ψησίματος ή του τηγανίσματος. Προσπαθήστε να είστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνετε, αν για παράδειγμα κόβετε ένα λαχανικό, προσπαθήστε να το κόψετε όσο πιο προσεκτικά και συγκεντρωμένα μπορείτε. Αποφύγετε να κάνετε δύο πράγματα ταυτόχρονα και επικεντρώστε τη σκέψη σας στη διεκπεραίωση του στόχου σας.

Όταν “χτυπήσει” η πείνα

Όταν αρχίσετε να νιώθετε πείνα, πάρτε μια – δυο ανάσες και προσπαθήστε να ακούσετε το σώμα σας. Αφιερώστε μερικά λεπτά στο να εντοπίσετε πώς νιώθετε την πείνα στο σώμα σας, ποιες είναι δηλαδή οι αισθήσεις που σας δίνουν αυτό το μήνυμα. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε να αλλάξετε την αίσθηση της πείνας. Απλώς, να τη συνειδητοποιήσετε και να τη διερευνήσετε για λίγα λεπτά.

Την ώρα του φαγητού

– Ξεκινήστε με το να κοιτάξτε καλά αυτό που θα φάτε. Παρατηρήστε τα χρώματα, τις υφές, τα σχήματα και τις μυρωδιές.
– Μπορείτε να δοκιμάσετε να φάτε με το άλλο χέρι, αν δηλαδή είστε αριστερόχειρες, να φάτε με το δεξί. Αυτό θα σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε σε αυτό που κάνετε και να μην τρώτε μηχανικά.
– Όταν απολαύστε την πρώτη πιρουνιά, δώστε σημασία στη θερμοκρασία, την υφή και όλες τις διαφορετικές γεύσεις του φαγητού.
– Πώς νιώθετε το φαγητό στο πιρούνι, στο χέρι και στο στόμα σας; Πώς νιώθετε καθώς μασάτε αργά την τροφή; Μασήστε για αρκετή ώρα, για παράδειγμα 20-25 φορές την κάθε μπουκιά. Δεν υπάρχει λόγος να βιάζεστε!
– Προσπαθήστε να εντοπίσετε κάθε διαφορετικό συστατικό στο γεύμα σας.
– Ακουμπήστε το πιρούνι στο πιάτο έπειτα από κάθε μπουκιά.

Ακόμη κι αν σας φαίνονται κάπως περίεργα, δοκιμάστε τα τιπς αυτά για μερικές μέρες και παρατηρήστε τις αλλαγές στην συμπεριφορά, τη διάθεση και την σχέση σας με το φαγητό: είναι σίγουρο ότι η απόλαυσή σας θα έχει μεγαλώσει!

απλά πράγματα

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΝΟΣΤΙΜΙΑ

Η ζωή θέλει τη νοστιμιά της! Πάρε μέρος στην εξάπλωση του μηνύματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ