Προετοιμάζοντας το φαγητό
Κάντε αργές κινήσεις και παρατηρήστε την υφή των υλικών που χρησιμοποιείτε, τα χρώματα, τα αρώματα, τους ήχους του ψησίματος ή του τηγανίσματος. Προσπαθήστε να είστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνετε, αν για παράδειγμα κόβετε ένα λαχανικό, προσπαθήστε να το κόψετε όσο πιο προσεκτικά και συγκεντρωμένα μπορείτε. Αποφύγετε να κάνετε δύο πράγματα ταυτόχρονα και επικεντρώστε τη σκέψη σας στη διεκπεραίωση του στόχου σας.
Όταν “χτυπήσει” η πείνα
Όταν αρχίσετε να νιώθετε πείνα, πάρτε μια – δυο ανάσες και προσπαθήστε να ακούσετε το σώμα σας. Αφιερώστε μερικά λεπτά στο να εντοπίσετε πώς νιώθετε την πείνα στο σώμα σας, ποιες είναι δηλαδή οι αισθήσεις που σας δίνουν αυτό το μήνυμα. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε να αλλάξετε την αίσθηση της πείνας. Απλώς, να τη συνειδητοποιήσετε και να τη διερευνήσετε για λίγα λεπτά.
Την ώρα του φαγητού
– Ξεκινήστε με το να κοιτάξτε καλά αυτό που θα φάτε. Παρατηρήστε τα χρώματα, τις υφές, τα σχήματα και τις μυρωδιές.
– Μπορείτε να δοκιμάσετε να φάτε με το άλλο χέρι, αν δηλαδή είστε αριστερόχειρες, να φάτε με το δεξί. Αυτό θα σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε σε αυτό που κάνετε και να μην τρώτε μηχανικά.
– Όταν απολαύστε την πρώτη πιρουνιά, δώστε σημασία στη θερμοκρασία, την υφή και όλες τις διαφορετικές γεύσεις του φαγητού.
– Πώς νιώθετε το φαγητό στο πιρούνι, στο χέρι και στο στόμα σας; Πώς νιώθετε καθώς μασάτε αργά την τροφή; Μασήστε για αρκετή ώρα, για παράδειγμα 20-25 φορές την κάθε μπουκιά. Δεν υπάρχει λόγος να βιάζεστε!
– Προσπαθήστε να εντοπίσετε κάθε διαφορετικό συστατικό στο γεύμα σας.
– Ακουμπήστε το πιρούνι στο πιάτο έπειτα από κάθε μπουκιά.
Ακόμη κι αν σας φαίνονται κάπως περίεργα, δοκιμάστε τα τιπς αυτά για μερικές μέρες και παρατηρήστε τις αλλαγές στην συμπεριφορά, τη διάθεση και την σχέση σας με το φαγητό: είναι σίγουρο ότι η απόλαυσή σας θα έχει μεγαλώσει!