Αλαδανιά: Το «υπερόπλο» της φύσης στο πιάτο μας! - Creta Farms

Αλαδανιά: Το «υπερόπλο» της φύσης στο πιάτο μας!

Η κρητική διατροφή έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως το πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της μεσογειακής διατροφής. Με τα βότανα και το ελαιόλαδο να αποτελούν βασικά στοιχεία της κρητικής διατροφής, οι ευεργετικές ιδιότητές τους συντελούν στη μακροζωία και την ευζωία.

Στην Κρήτη, υπάρχει πλήθος βοτάνων που έχουν χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και για τη φαρμακευτική τους δράση. Τα βότανα της Κρήτης, φυτρώνουν στα απόκρημνα βουνά του νησιού και συλλέγονται από έμπειρους συλλέκτες για να αποξηραθούν κάτω από φυσικές συνθήκες και να οδηγηθούν στα σύγχρονα συσκευαστήρια, χωρίς χημική ή άλλη επεξεργασία.

Ένα από τα πιο πολύτιμα «όπλα» της φύσης είναι και η λαδανιά ή αλάδανος, ένα θαμνώδες φυτό, ενδημικό στην Ελλάδα, το οποίο φυτρώνει κυρίως στην Κρήτη, αλλά και στην Μεσόγειο. Περιέχει μια βαλσαμώδη ρητινική αρωματική ύλη το λάβδανο ή λάδανο ή λαδανιά – αλαδανιά.

Ένα πολύτιμο «γιατρικό»

από την αρχαιότητα

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της αλαδανιάς είναι γνωστές, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι γνωστό και ως το ‘Μύρο της βίβλου’ και ήταν ένα από τα βασικά λιβάνια που έπρεπε να καίγονται κατά την αναγνώριση των ψαλμών του Δαυίδ και της βίβλου. Σε μορφή ροφήματος, ηρεμεί από πόνους και αναζωογονεί, ενώ θεραπεύει από παθήσεις του πεπτικού.

Η αλαδανιά βοηθά σε πολλές μολύνσεις. Καταπολεμά πολλούς επιβλαβείς μικροοργανισμούς, όπως το κολοβακτηρίδιο και ελικοβακτηρίδιο και άλλες φλεγμονές. Αξίζει να αναφερθεί πως η σημασία της αλαδανιάς για τη διατροφή μας είναι τόσο μεγάλη, που το 1999 ανακηρύχθηκε ως το ευρωπαϊκό έτος αφιερωμένο στο φυτό αυτό.

Πράσινο Τσάι Vs Τσάι Αλαδανιάς

Το τσάι από αλαδανιά είναι τρεις φορές πιο υγιεινό από το πράσινο τσάι, προστατεύει την καρδιά τέσσερις φορές καλύτερα από το κόκκινο κρασί και είναι αντιοξειδωτικό, είκοσι φορές ισχυρότερο από τον φρέσκο χυμό λεμονιών. Η λαδανιά περιέχει έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών: ένα ποτηράκι του συγκεντρωμένου τσαγιού έχει την ίδια επίδραση με μια καθημερινή δόση  βιταμίνης C.

Αποτοξινώνει το σώμα και αποβάλλει τα τοξικά βαρέα μέταλλα που προέρχονται από τον καπνό των τσιγάρων, των οδοντικών σφραγισμάτων και της περιβαλλοντικής ρύπανσης σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή Claus Peter Siegers.

Να σημειωθεί ότι το τσάι από αλαδανιά έχει μια πολύ ισχυρή αντιική επίδραση στους ιούς της γρίπης, στους ιούς πτηνών (H1N1 & H7N7). Μια τέτοια υπερτροφή, απαιτεί αρκετό κόπο, όσον αφορά στην συγκομιδή της. Συνεπώς, δεν είναι διαθέσιμη με μικρό κόστος. H πρώτη εταιρία που εντάσσει το πολύτιμο αυτό βότανο στο σιτηρέσιο των ζώων της, είναι η Creta Farms. Πραγματοποιείται στην παραγωγή του χοιρινού Εν Ελλάδι ειδικής εκτροφής, στην παραγωγική μονάδα της στο Ρέθυμνο Κρήτης.

 

απλά πράγματα

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΝΟΣΤΙΜΙΑ

Η ζωή θέλει τη νοστιμιά της! Πάρε μέρος στην εξάπλωση του μηνύματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ