Διαδικασία Παραγωγής Χοιροτροφικής Μονάδας

  • Aa

Η εταιρία αποτελεί μέλος της οργάνωσης EUROPEAN PIG PRODUCERS, στην οποία συγκαταλέγονται οι μεγαλύτεροι ευρωπαίοι παραγωγοί χοίρων.

Η εταιρία αποτελεί μέλος της οργάνωσης EUROPEAN PIG PRODUCERS, στην οποία συγκαταλέγονται οι μεγαλύτεροι ευρωπαίοι παραγωγοί χοίρων. Όπως είναι αναμενόμενο, η διεύθυνση παραγωγής της βρίσκεται πάντα στην κορυφή των εξελίξεων της τεχνολογίας, παραγωγής και διάθεσης νωπού χοιρινού κρέατος.
 
Η CRETA FARMS διαθέτει μονάδα παραγωγής χοιρινού κρέατος, μοναδική στην Ελλάδα και από τις ελάχιστες στον Ευρωπαϊκό χώρο, η οποία έχει πιστοποιηθεί από τους Lloyd/s Register Quality Assurance με: 

ISO 9001 το 1999 για τη παραγωγή χοίρων, για τη πάχυνση χοίρων ειδικής εκτροφής (χωρίς χρήση αντιβιοτικών, με ζωοτροφές χωρίς ιχθυάλευρα ή πρωτεΐνες ζωϊκής προέλευσης), για τη σφαγή των χοίρων, για τη παραγωγή και διανομή νωπού χοιρινού κρέατος, για το σχεδιασμό, τη παραγωγή , την εμπορία και τη διανομή αλλαντικών και κρεατοσκευασμάτων, για την επεξεργασία και τη συσκευασία ψυγμένων αλλαντικών και κατεψυγμένων προμαγειρεμένων έτοιμων φαγητών. 

ISO 14001 το 2000
για την διαχείριση του περιβάλλοντος. 

BRC από το 2006, βρετανικό πρότυπο για την ασφάλεια των τροφίμων. 

ISO/TS 22002-1:2009 το 2012 για τα Προαπαιτούμενα Προγράμματα Ασφάλειας τροφίμων για τη Παραγωγή των τροφίμων.

FSSC 22000:2010 το 2012, σχήμα πιστοποίησης για την ασφάλεια των τροφίμων.

ISO 22000 - HACCP (Σύστημα Ανάλυσης Κινδύνων και Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου), για τη διαχείριση της ποιότητας στα υψηλότερα επίπεδα και την εφαρμογή των σχετικών υγειονομικών διατάξεων.

Η εναρμόνιση όλων των παραγωγικών διαδικασιών με τις απαιτήσεις των παραπάνω προτύπων και τις εκάστοτε νομοθετικές και κανονιστικές απαιτήσεις, σε συνδυασμό με τους συνεχείς ελέγχους που εφαρμόζονται σε όλα τα στάδια παραγωγής, εγγυώνται την παραγωγή και διάθεση προϊόντων νωπού κρέατος, ποιοτικού και ασφαλούς, στοχεύοντας στη μέγιστη ικανοποίηση των πελατών της.
 
Το τμήμα παραγωγής χοιρινού κρέατος της CRETA FARMS, αποτελείται από την αναπαραγωγική μονάδα, όπου παράγονται οι χοιρομητέρες της χοιροτροφικής μονάδας, την εμπορική μονάδα, τη μονάδα παραγωγής ζωοτροφών, το σφαγείο, το τεμαχιστήριο, τη μονάδα παραγωγής κρεατοσκευασμάτων και τα βοηθητικά τμήματα μεταποίησης των ζωικών υποπροϊόντων και αποβλήτων, που είναι το τμήμα επεξεργασίας των υποπροϊόντων και η μονάδα βιολογικού καθαρισμού με την μονάδα κομποστοποίησης.

Η γονιμοποίηση των χοιρομητέρων στην εμπορική μονάδα της εταιρίας γίνεται αποκλειστικά με τεχνητή σπερματέγχυση από έμπειρο και εκπαιδευμένο ζωοτεχνικό προσωπικό. Η χρησιμοποίηση της τεχνητής σπερματέγχυσης επιτρέπει τη διατήρηση ανωτέρου επιπέδου υγιεινής καθώς και την πλήρη αξιοποίηση υψηλού γενετικού δυναμικού κάπρων.

Τα χοιρινά, μετά τον απογαλακτισμό τους, διαμένουν σε σύγχρονα κατασκευασμένους θαλάμους κλειστού τύπου με πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες περιβάλλοντος, ανάλογα με την ηλικία τους, όπως αυτές προκύπτουν από τις απαιτήσεις των προτύπων και τις εκάστοτε νομοθετικές και κανονιστικές απαιτήσεις. Η ανανέωση του αέρα ελέγχεται με αυτόματα συστήματα εξαερισμού.
 
Τα εξ' ολοκλήρου σχαρωτά δάπεδα στους θαλάμους διαμονής των ζώων επιτρέπουν την πλήρη απουσία επιφανειακών λυμάτων. Όλα τα λύματα, με υπόγειους ή επιφανειακούς κλειστούς αγωγούς οδηγούνται στον σύγχρονο βιολογικό καθαρισμό, όπου εκεί, μετά από κατάλληλη επεξεργασία, προκύπτει νερό και κοπριά, τα οποία και διαχειρίζονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 14001. Το επεξεργασμένο νερό, αφού ελεγχθεί ότι καλύπτει τις απαιτήσεις, μεταφέρεται μέσω δικτύου για να καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες του πρασίνου της εταιρείας. Η κοπριά μεταφέρεται στο τμήμα Κομποστοποίησης για περαιτέρω επεξεργασία, παράγοντας τελικά συσκευασμένα σακιά αφυδατωμένης άοσμης κοπριάς, έτοιμα για διάθεση στην αγορά.

Η διατροφή των ζώων γίνεται με αυτόματα ταϊστικά με εξισορροπημένα σιτηρέσια, ειδικά για κάθε στάδιο των χοιρινών ανάλογα με τις ανάγκες τους, τα οποία παράγονται αποκλειστικά στη βιομηχανία ζωοτροφών της εταιρίας. Όλες οι εισερχόμενες πρώτες ύλες ελέγχονται στο κατάλληλα εξοπλισμένο τμήμα ποιοτικού ελέγχου της εταιρίας αλλά και σε εργαστήρια του εσωτερικού και εξωτερικού έτσι ώστε να είναι σύμφωνες με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί.

Τα ζώα βρίσκονται υπό πλήρη και συνεχή κτηνιατρικό έλεγχο από ειδικευμένο προσωπικό. Έτσι διασφαλίζεται το υψηλό επίπεδο υγείας των ζώων σε όλα τα επίπεδα που ταυτόχρονα επιτρέπει τη μη χρησιμοποίηση αντιβιοτικών κατά το στάδιο της πάχυνσης. Μετά την πάχυνση τους τα χοιρινά οδηγούνται στο σφαγείο σε βάρος 100-110 κιλά.

Το σφαγείο της CRETA FARMS, σύγχρονο και εναρμονισμένο με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας (άδεια Ε.Ο.Κ. S27), διαθέτει εξοπλισμό και τεχνικές διαδικασίες που εξασφαλίζουν τη ζωοτεχνικά σωστή σφαγή των ζώων και κυρίως την ποιότητα και την ασφάλεια του παραγομένου νωπού κρέατος. Αυτό διασφαλίζεται και πιστοποιείται από την εφαρμογή των συστημάτων ISO 9001 και ISO 22000 (HACCP) σε όλες τις φάσεις και διαδικασίες παραγωγής.