Παραγωγή

  • Aa

Οι υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής αλλαντικών της Creta Farms είναι άρτια εξοπλισμένες ώστε να συνδυάζουν υψηλή ποιότητα με παραγωγικότητα και να υποστηρίζουν κάθε νέα προοπτική και επίτευγμα στον τομέα της Τεχνολογίας Τροφίμων.



Η παραγωγική μονάδα έχει δυναμικότητα πάνω απο 100 τόνων ημερησίως ενώ λειτουργεί σε τρεις βάρδιες – δύο παραγωγικές και μία καθαρισμού και απολύμανσης χώρων και εξοπλισμού. Η λειτουργία της παραγωγικής μονάδας βασίζεται σε σύστημα ISO 22000 (HACCP) και είναι σύμφωνη με τα πρότυπα ISO 9001, BRC, ISO 14001.

Τα κρίσιμα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας όπως και οι συνθήκες θερμοκρασίας στους χώρους παραγωγής, παρακολουθούνται on line με τη βοήθεια σύγχρονων συστημάτων ενώ ένα πολύ καλά οργανωμένο σύστημα ιχνηλασιμότητας επιτρέπει τη συσχέτιση του τελικού προϊόντος ακόμα και με τον αριθμό του θαλάμου απογαλακτισμού του χοιρινού που αποτέλεσε την Α’ ύλη του αλλαντικού.

Θεμέλιο λίθο όμως για τη διασφάλιση της παραγωγικής διαδικασίας κάθε ποιοτικού προϊόντος που φέρει το όνομα της Creta Farms, αποτελεί το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, όχι μόνο σε επίπεδο διαδικασιών παραγωγής αλλά και σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας.

Για εμάς η ποιότητα είναι τρόπος εργασίας.

ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ

1. Α’ ΚΑΙ Β’ ΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ

Η βασική Α’ ύλη για την παραγωγή των αλλαντικών Creta Farms είναι εκλεκτό χοιρινό κρέας. Κάτω από αυστηρές συνθήκες υγιεινής πραγματοποιείται ο τεμαχισμός των σφάγιων και η αφαίρεση οστών, νεύρων, χόνδρων και λίπους. Ο βαθμός καθαρισμού του κρέατος από το λίπος γίνεται με βάση τις προδιαγραφές λιποπεριεκτικότητας του τελικού προϊόντος για το οποίο προορίζεται. Για παράδειγμα η απομάκρυνση του λίπους είναι πλήρης εφόσον το κρέας προορίζεται για τελικό προϊόν της σειράς 0-3% και μερική εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή χωριάτικων λουκάνικων.

Κάθε παρτίδα καθαρού κρέατος σημαίνεται κατάλληλα σύμφωνα με το σύστημα ιχνηλασιμότητας της εταιρείας, αποθηκεύεται σε συνθήκες ψύξης και αναλώνεται εντός 24 ωρών για την παραγωγή αλλαντικών.

Με τον όρο Β’ ύλες, περιγράφονται όλα τα πρόσθετα καρυκεύματα, άλευρα, ελαιόλαδο, λαχανικά, φυτικές πρωτεΐνες, μέλι, πρωτεΐνες γάλακτος που χρησιμοποιούνται στις συνταγές των αλλαντικών.

Η υποδοχή των Β’ υλών γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένους αποθηκευτικούς χώρους, όπου τηρούνται ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Οι Β’ ύλες σημαίνονται κατάλληλα, εντάσσονται στο σύστημα ιχνηλασιμότητας και ταξινομούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται αποφυγή επιμολύνσεων από αλλεργιογόνα.

Οι Β’ ύλες που προβλέπονται από κάθε συνταγή αλλαντικών, ζυγίζονται ελεγχόμενα σε ανοξείδωτα σκεύη στο παρασκευαστήριο της παραγωγικής μονάδας και προστίθενται στη συνταγή στο στάδιο της ανάμιξης.

2. ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ

Κατά το στάδιο της μορφοποίησης, το κρέας, τα είδη και οι διάφορες Β’ ύλες που προβλέπονται από τη συνταγή του αλλαντικού αναμιγνύονται. Η διαδικασία αυτή είναι δυνατό να επιτυγχάνεται με διάλυση των Β’ υλών σε νερό και έγχυσή τους στο κρέας, είτε με μαρινάρισμα, είτε με λεπτό τεμαχισμό του κρέατος σε ομογενοποιητή όπου προστίθενται και οι Β’ ύλες.

Ακολουθεί ενθήκευση με χρήση γεμιστικών μηχανών και τοποθέτηση σε φόρμες κατάλληλου σχήματος, ώστε να διαμορφωθεί το σχήμα του τελικού προϊόντος (οβάλ, τετράγωνο κτλ).

3. ΘΕΡΜΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

Το στάδιο της θερμικής επεξεργασίας είναι το σημαντικότερο για την ασφάλεια του προϊόντος. Η επεξεργασία του αλλαντικού σε κατάλληλη θερμοκρασία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στοχεύει στην εξάλειψη πιθανών μικροβιολογικών κινδύνων και εγγυάται την ασφάλεια του καταναλωτή.

Το στάδιο αυτό όμως είναι και καθοριστικό για τις ιδιαίτερες οργανοληπτικές ιδιότητες κάθε αλλαντικού αφού περιλαμβάνει βράσιμο ή ψήσιμο και κάπνισμα. Ακόμα και το είδος του ξύλου που χρησιμοποιείται για το κάπνισμα κάθε αλλαντικού συμμετέχει στην ιδιαίτερη γεύση της κάθε συνταγής.

4. ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

Ο χώρος της συσκευασίας των αλλαντικών, σαφώς οριοθετημένος, αποτελεί περιοχή ύψιστης υγιεινής και είναι εξοπλισμένος με συστήματα εξειδικευμένων φίλτρων αέρα, και μονάδων υπεριώδους ακτινοβολίας για τη συνεχή αποστείρωση του αέρα και των επιφανειών κοπής των αλλαντικών.

Επιπλέον, μετά τη συσκευασία, ακολουθεί ακόμη ένα στάδιο παστερίωσης των τελικών προϊόντων. Η δεύτερη παστερίωση των αλλαντικών μας, αποτελεί  τεχνολογική καινοτομία για τον ελλαδικό χώρο και θέτει ακόμα υψηλότερα τον πήχη της ποιότητας στην αγορά των αλλαντικών: διπλή παστερίωση για διπλή ασφάλεια.

Τα συσκευασμένα αλλαντικά σημαίνονται με τα στοιχεία της γραμμής και της ώρας συσκευασίας ενώ σε κάθε συσκευασία εντυπώνονται ευκρινώς η ημερομηνία λήξης και οι συνθήκες συντήρησης του προϊόντος.

Από το σημείο αυτό και έχοντας την έγκριση του τμήματος Ποιοτικού Ελέγχου για την τήρηση των απαραίτητων συνθηκών κατά την παραγωγή όπως ορίζονται από το HACCP της εταιρείας – από τις πρώτες ύλες έως και τη συσκευασία – αλλά και μετά από τους απαραίτητους μικροβιολογικούς και χημικούς ελέγχους, τα αλλαντικά Creta Farms είναι έτοιμα προς διακίνηση.

Με διαβατήριο την ποιότητα, ξεκινούν από την Κρήτη το ταξίδι προς κάθε σημείο της Ελλάδας και επιλεγμένα σημεία της Ευρώπης.